Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részlet a Tarsolyos Lovas Egyesület értékrendjéből és céljaiból

2010.11.10

" A Tarsolyos Lovas egyesület Értékrendje

A Tarsolyos Lovas Egyesület tagjait a lovassport szeretetén, a közös lovas élményeken és bajtársias lovas barátságon túl a magyarságunkról, történelmünkről és a lovas hagyományőrzés fontosságáról alkotott azonos vélemény fogja össze. Különösen fontosnak tartjuk a nemzeti jelképeink, Szent Koronánk, címerünk, történelmi zászlónk, rovásírásunk valamint magyar földünk, természeti kincseink és környezetünk tiszteletét, védelmét. Az íjfeszítő lovas őseink hagyományait tisztelő, a lóval való kapcsolaton alapuló természetközeli életformát isteni adománynak tekintjük, és hálával fogadjuk. A lovaglásban magyarságunk kifejezésének és megélésének lehetőségét látjuk. Őrizzük és védjük a magyar hagyományokat, és ezt hagyományos magyar öltözet viselésével is kifejezésre juttatjuk. Mind lóháton, mind pedig a hétköznapi gyalogos életben ezért viselünk magyarságunkra utaló tarsolyt, övet, ékszert, kitűzőt. A belső értékek mellet így a külső is kötelezi a lovas egylet tagjait az egyetemes emberi értékeken alapuló, magyar emberhez méltó nemes viselkedésre, melyet lovasaink között az egymás iránti türelem, jóindulat, segítőkészség és az ezeken alapuló barátság jellemez. Versengésünk ezért lovagias, bármelyikünk győzelme mindnyájunk számára örömet jelent. Közösségünkben törekszünk arra, hogy egyenes kérdésre egyenes legyen a válasz, az igen és a nem valóban igent és nemet jelentsen, a szembe nézés és a kézfogás mindig őszinte legyen, a kimondott szó pedig mindig megfeleljen a mögötte lévő gondolatnak.

Célok

A Tarsolyos lovas egyesület fő célja, hogy a fenti értékrend szellemében összefogja a gödöllői térség lovasait, fogathajtóit és a lovas egylet pártolóit. A magyar szellemiségen alapuló lovas baráti közösségünkhöz tartozó lovasoknak attól függetlenül nyújtja a tagság lehetőségét, hogy a lovassport melyik ágát művelik. A versenyben induló lovasaink – amennyiben nem önállóan a Tarsolyos Lovas Egyesület színeiben indulnak és amennyiben a versenyszabályok lehetővé teszik – egyesületük neve után, azzal együtt tüntetik fel/mondatják be a Tarsolyos Lovas Egyletet és amikor erre lehetőség nyílik – használják és felmutatják a lovas egylet zászlaját. Legjelentősebb évenkénti események amelyen tagjainktól elvárjuk, hogy lehetőség szerint részt vegyenek: a március 15-ei gödöllői városi megemlékezésen történő hagyományőrző lovas díszfelvonulás, valamint a Tavaszi hadjárat április 7-ei, gödöllői szakasza.

Tagság elvesztése

Azok a hagyományőrző lovas tagok, akik az egyletbe való belépésük után anyagi vagy más természetű előnyökért lovasként és tudatosan bármilyen szervezet szolgálatában magyarságukhoz méltatlan szerepet vállalnak, hagyományőrző lovas tagságukat elveszíthetik, de a pártolói tagság lehetősége megmarad számukra. Ellenvélemény esetén írásbeli fellebbezést terjeszthetnek a Döntéshozó Testület elé. "

 

A péceli Magyar Nemzetőr Lovas Bandérium tagjai mind egyetértenek abban, hogy ezek a célok nemesek és figyelemre méltók. Saját céljaink megfogalmazásában is igyekszünk figyelembe venni ezeket a már megfogalmazott szavakat, hosszú távon pedig cselekedeteinkkel  is szeretnénk mutatni a felsorolt magatartásformákat.Azzal hogy honlapunkon és taggyűléseinken olvashatóvá tesszük a Tarsolyos Lovas Egyesület alapító okiratának egy részét nem csak szimpátiánkat szeretnénk kifejezni és terjeszteni ezt az értékrendet, hanem irányt is mutatni a leendő tagjainknak.