Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis történelem

Cikkek

A patrac

2011.01.28

 

A lovasíjászat

2011.01.28

Napjainkra megszakítás nélkül nem maradt fenn sehol a világon (csak Japánban és Koreában), de lelkes újrafelfedezőknek köszönhetően sportként és hagyományok felelevenítéseként az utóbbi évtizedekben ismételten terjedőben van, különösen a magyarok lakta területeken.
 

A fokos

2011.01.28

Mi is az a fokos? Harci eszköz, önvédelmi fegyver, sétabot, vagy lakodalmi vőfélyek címere. A fokos sokoldalú, ősi tárgy fontos szerepet játszott a magyarság történelmében.
 

Baranta

2011.01.28

A baranta történetének rövid leírása a IX századtól napjainkig."A barantázók legfontosabb célja, hogy a hagyományos magyar harci kultúra elemeinek megismerésével, a baranta önálló harci rendszerének minél eredményesebbé tételével megismertesse és világszerte népszerűsítse a magyar kultúrát, a természetet és az embert tisztelő magyar énképet."
 

Mióta piros-fehér-zöld a magyar zászló?

2010.06.26

A kérdés Wagner Sándor Dugovics Titusz című képéhez kapcsolódik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egy kis történelem | Hozzászólások: 2

Az 1848-as Szabadságharc szekerészei

2010.06.25

1848 őszén felállt a honvédseregben is a császári-királyi hadsereg szállítószolgálatának mintájára kialakított szekerészkar, de a szerteágazó feladatok teljes körű ellátására ez elégtelen volt. Legfontosabb feladata a szédületes gyorsasággal egymás után felállított tüzérütegek fogatolásának ellátása, az ágyúk és tarackok mozgatása lett. Másra már alig maradt lehetőség. Leginkább még a lőszertartalék hadszíntéri mozgatását, illetve a csapatok málhájának, valamint a tábori sütödék anyagának szállítását volt képes ellátni. A hiányzó kapacitást a lakosság köréből bevont előfogatokkal pótolták.

 

Az 1848-as szabadságharc lovassága

2010.06.25

1848 júliusában az összeírt nemzetőrség létszáma közel 442 000 fő.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egy kis történelem | Hozzászólások: 0

Rózsa Sándor

2010.06.24

Rózsa Sándor - az egyik legismertebb magyar betyár - 23 éves korában nem bizonyított váddal került a szegedi börtönbe. Szökése után futóbetyárrá lett és véres, hírhedt betyárkalandok sokasága kapcsolódott nevéhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egy kis történelem | Hozzászólások: 0