Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreti felvonulás 2011.

2011.10.02

 

szuret.jpg

         Régen a szüret társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek és készültek a családok. Akkoriban ez egy egész közösség - falvak, szőlőhegyek - közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak. Szüret idején még a törvénykezés is szünetelt. Igazi sátoros ünnep volt a szüret, melyre még az idegen földön vitézkedő emberek is hazatértek. Kihagyhatatlan esemény volt, a társadalmi élet fontos része, s nem utolsósorban az ismerkedés,a tánc,a mulatozás egyik fontos színtere.Hagyományosan zajkeltéssel indult a szüret, riogatással, vagy pisztolylövésekkel. Csak eztán indult a munka. A lányok, asszonyok voltak a szedők, akik vidékenként változó gyűjtőedénybe - vödör, kézi puttony, kosár, sajtár - szedték kacorral (szőlőmetsző késsel) a szőlőt. Ők kiabáltak aztán a puttonyos legényeknek, férfiaknak, akik - az akkor még fából készült - puttonyba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés. Természetes volt, hogy a munka alatt vidám énekszótól, viccektől volt hangos a vidék.A nap végén a szüretelők szüreti koszorút vittek a vállukon, amely szőlőfürtökből, búzával, szalagokkal díszített koszorú volt.A szüreti időszakban még ma is sok helyen ünnepelnek szüreti felvonulásokon az emberek. A régi idők szereplőiről ma beöltözött emberek emlékeznek meg.

 

Noha Pécelen napjainkban nem sokan termesztenek szőlőt,de a mulatság hagyományát szeretnénk mi is feleleveníteni.Ezzel egy kis színt,vidámságot vinni az  itt lakó embertársaink életébe.

Előző hétvégén az Isaszegi szüreti felvonulásra hívtak meg bennünket,ahol nagy hagyománya van ennek.Csak ámultunk és bámultunk,mert a kijelölt helyeken,ahol megállt a menet,az ott lakó emberek csoportja fogadott minket.Hozták kosarakban a pogácsát,gyümölcsöt,édességet,és persze ha szüret akkor a bor sem maradhatott el.Nagy szeretettel kínáltak minket,így köszönve meg nekünk a felvonulást,nótát,táncot.

Pécelen immár második alkalommal rendezett Lovas Bandériumunk szüreti felvonulást.A tavalyi évhez képest most verőfényes,gyönyörű reggelre ébredtünk és lázasan készülődtünk.Felvonulásunkon részt vettek az Isaszegi lovasok,a néptánc csoporjuk és egy nótáskedvű hölgykoszorú is,no és a Pándi betyárok ezzel színesítve menetünket.Zene és nóta szóval vonultunk végig városunkon.

A Szondi utca végén,a Coop abc-nél és a buszvégállomáson megálltunk,ahol néptánccal örvendeztettük meg az egybegyűlt lakosságot.Örültünk volna,ha csatlakoznak egy jó kis pörgés-forgásra a nézelődők is,de reméljük legközelebb így lesz!Egy kedves idős nénike könnyes szemmel jött oda hozzánk megköszönni a szép nótákat és táncot.Már ezért a szívmelengető pillanatért megérte felvonulnunk!!!

/ K.I.T. /

Videó: